Vi har testet de beste liggerunderlagene: Her er våre favoritter

Om du har tenkt deg ut på en fjelltur eller bare en overnatting i telt, så er et av de viktigste tingene å pakke ned nemlig liggeunderlaget. Man må passe på at det finnes mange liggeunderlag ute på markedet og man må vite hvilket liggeunderlag som passer til hvilken anledning. For eksempel så vil et liggerunderlag som man bruker til camping være helt ubrukelig hvis du skal på overnatting i fjellet. Vekt er også en av faktorene som kommer til å avgjøre hvilket du skal kjøpe ettersom det ikke er noe særlig å ha ekstra vekt på ryggen som du kunne klart deg uten. Det er gjerne en avveining her også derimot. Ønsker man lav vekt, så vil dette gjerne gå på bekostning av komfort og isolasjonsevne, mens dersom du ønsker mer komfort og være helt isolert, så må man ty til litt tyngre liggeunderlag. Når det er sagt, så betyr det ikke at de letteste liggeunderlagene også tilbyr den dårligste komforten, vi har funnet flere i løpet av vår test som både har lav vekt, men også ganske så komfortable.

BEST I TEST: Exped DownMat XP 7

Denne er spesielt utviklet for deg om prioriterer kvalitet og komfort og denne kompakte modellen fra Exped gir det akkurat det du måtte trenge. Liggeunderlaget vil holde deg barn og god med eksepsjonell komfort selv om man er ute på tur i ekstreme temperaturer.

Vi prater ofte om vekt og vi vet at hver kilo og hver liter man har med på tur teller. Dette liggeunderlaget veier bare fem gram over 1 kilo som betyr at den er meget kompakt og lett å bære med seg på tur. Ettersom den tar mindre plass og veier lite i sekken, så vil du ha plass til andre ting du måtte ønske å ha med deg på tur.

Det geniale med dette liggeunderlaget er at det kommer med et helt eget Pumpbag, dette er vanntett bag som brukes som en pumpe når du skal pumpe opp liggeunderlaget ditt med luft. Dette er utrolig praktisk fordi da slipper du å ha for mange ting med deg i sekken. Dette underlaget kommer også med en kompresjons bag for å redusere plassen i sekken noe vi fant ut av var utrolig godt laget og tillot oss til å ha med flere ting i sekken.

Dersom du ikke er den typen som ligger i telt i hagen og ønsker deg skikkelig liggeunderlag så vil dette liggerunderlaget være en solid investering. Du er kanskje også kjent med at ting kan gå galt ute i naturen og derfor kommer denne også med en detaljert manual til hvordan man kan reparere liggerunderlaget ute i naturen.

Klikk her

Exped MegaMat Lite 12

Dette liggeunderlaget er også laget av Exped og er passet for deg som prioriterer en god natts søvn, og dette er noe du absolutt får ute i villmarken med denne soveposen. Du kommer garantert til å våkne opp med følelsen av å ligge i din egen seng hjemme.

Dette liggeunderlaget er syntetisk og er lagd for å isolere og tåler dermed fuktighet bedre enn for eksempel dun noe som kan være meget så praktisk i den varmere delen av året eller i mildere strøk hvor regn ikke forekommer så ofte. Vi pratet tidligere om R-verdi på liggeunderlag og denne har en R-verdi på 5,3 noe som gjør at den isolerer helt ned til 20 minusgrader.

Dette liggeunderlaget kommer med en praktisk pumpesekk og også et reparasjonssett som standard og ikke noe tilleggsutstyr man må handle akkurat som vår bestselger.

Ettersom det er større, så vil denne også veie mer og vil dermed ta mer plass i sekken din. Tenk gjerne på når du ønsker å bruke den eller hvor du skal på tur før du bestemmer deg for å kjøpe denne.

Klikk her

STS Ultralight Mest Liggeunderlag per krone

Dersom du kanskje ikke er på tur så ofte og ikke ønsker å bruke alt for mye penger på et liggeunderlag, så anbefaler vi denne fra STS. Dette er et liggeunderlag som fortsatt kommer til å gi deg en god natts søvn, men holder samtidig også varm om nettene når man sover ute.

Dette liggeunderlaget er selvoppblåsbart slik at det er mye raskere å blåse det opp som vi snakket om tidligere i artikkelen gjennom en ventil. Skumteknologien som er bruk her sørger for at du forblir varm gjennom natten og er ekstra tykk i de viktigste delene. Samtidig har den også en antisklifunksjon som hjelper med å holde soveposen på plass om natten.

Klikk her

De selvoppblåsbare underlagene er et av alternativene som finnes på markedet, disse er fylt med isolerende skum og krever relativt lite innsats når man skal gjøre dem klare før man legger seg. Her er det bare å rulle dem ut, vri på en liten ventil og bare vente til de fyller seg opp med luft. Det virker veldig enkelt å få inn luft i dem, men det er litt mer vanskelig å få den samme lufta ut igjen når man pakker dem ned igjen og de er også ikke like kompakte som de underlagene man blåser inn luften selv. Det kan også være behov for å blåse litt ekstra luft selv for å få en optimal tykkelse på underlaget. De underlagene man selv må blåse opp er gjerne fylt med dun eller annet syntetisk materiale. Problemet er at flere er bare fylt med den lufta du selv blåser inn. Dette har ført til at ofte så er den største forskjellen bare isolasjonsevnen hver av dem kommer med. For å unngå trøbbel med det, så kan du sjekke ut R-verdien til liggerunderlaget.

R-verdien til et liggerunderlag sier noe om isoleringsevnen underlaget tilbyr. Desto høyere R-verdi, desto mindre er varmetapet i teorien til bakken.

Den store isbitmaskin-testen 2021: Her er våre favoritter
Knivsliper test – Vi har kåret den beste knivsliperen