Sovepose test – Markedets 3 beste soveposer

Hvilken sovepose passer deg? Vi har testet de beste for å finne vår favoritt

Det er mange soveposer å velge mellom når man skal ut på handletur etter den, og noen koster dessverre mer enn det de smaker. Det er viktig å kjøpe en sovepose som kommer til å passe både deg og det den skal brukes til, da vil du få mye mer glede ut av turen din.

Vekten er utrolig viktig, fordi du har jo ikke lyst til å bære på en tung sekk på grunn av soveposen. Når man skal ut på tur så er det mye man skal ha med, dette vil naturligvis avhenge av hvor lenge man skal være borte, men som oftest er sekken alltid stappfull. Da er det viktig å ikke pakke med unødvendige kilo dersom man kan slippe unna disse. Det merkes fort når man bærer på tungt utstyr i sekken.

Dun eller fiber?

Fiber: Fiber soveposer isolerer best når de blir våte eller fuktige og samtidig så er disse noe rimeligere i pris enn dun. Problemet er at disse ofte veier noe mer og tar mer plass i sekken din noe som kan være noe upraktisk.

Dun: Soveposer av dun er ypperlig for deg som er opptatt av å ha en lett sekk ettersom dun veier mye mindre enn det fiber gjør. Dette er utrolig viktig og praktisk å ha dem med på tur. Ettersom disse er ganske lette, så er det mulighet for å velge en sovepose som er noe varmere enn det du hadde tenkt i utgangspunktet dersom man skulle ønske det.

Finn en sovepose som har riktig temperatur til den turen eller de turene du skal på. Det er gjerne to typer temperaturer som du kommer til å se. Enten så er det T-comfort, eller så er det T-lim. Den første er det som blir kalt for «kvinnegrensa», mens den andre for «mannegrensa». Den første er den som er den varmeste, så hvis du blir lett kald, så må du gå for den, mens dersom du ikke fryser så veldig enkelt, så kan du gå for T-lim. Dette er testet av produsentene med ett lag med klær utenpå, som regel ullundertøy. De blir også testet på et isolerende liggeunderlag.

En viktig ting er å huske å lufte soveposen etter at du har vært på tur uansett om den har blitt våt eller ikke, dette er fordi det kan være massevis av kondens eller svette på den selv om du ikke merker det.

Husk å alltid bruke oppbevaringssekken eller kompresjonstrekket når du pakker ned en sovepose ettersom at du kan knekke fiberne hvis du begynner å rulle den og stapping er mye mer skånsom for begge materialer, enten du har en sovepose av dun eller en sovepose av fiber.

BEST I TEST: Helsport Rago Pro X-team

Soveposer som man har i Norge skiller seg ut fra soveposer andre steder i verden når det kommer til hvor godt de må tåle kulde. Dette gjelder spesielt for de som liker å være ute på tur i snø og all slags vær. Med denne soveposen så kan du trygt være ute i en norsk vinterstorm og fortsatt være meget komfortabel og er spesiallaget for akkurat dette.

Noe som skiller denne soveposen fra andre er nemlig vekten, som er bare 1,63 kilo. Denne passer til alle so er opptil 185 cm høye og bredde på rundt 80 cm. Det finnes også lengre modeller som passer for deg opptil 2 meter høye, men vekten blir da på 1,89 kilo som i seg selv også er ganske lite i forhold til andre modeller som finnes på markedet fra andre produsenter.

Ytterstoffer er slitesterkt akkurat det man kan forvente og ikke minst er det vannavvisende, noe som er ganske praktisk å ha med seg når man er på tur hvis de kommer inn vanndråper gjennom teltet.

  1. STS Spark SPIII – Passer for alle sesonger

Dette er en ideell sovepose for deg som er aktiv og ønsker en sovepose du kan bruke i forskjellige sesonger gjennom året. Dette er det man kaller en 3 sesongs sovepose. Denne er komfortabel for flere temperaturer og holder deg komfortabel varm helt ned til -2 grader, men kan i nødstilfeller også varme ned til -20 grader, men da vil det være noe ukomfortabelt naturligvis.

Dette er for dere som ikke trenger den varmeste soveposen på markedet og for deg som også er aktiv som sagt. Denne kommer inn på bare 745 gram og passer for deg som er helt opptil 198 cm i lengden.

Alt i alt så er STS Spart SPIII en veldig lett og komfortabel, men ikke minst kompakt sovepose for deg som ønsker å bruke den til fjelltur, skogstur eller bare backpacking i enten våte eller kalde omgivelser.

  1. Helsport Svalbard – For deg som elsker å ture i kulden

Dersom du ønsker en sovepose som tåler de kaldeste stedene på joda, så er denne helt perfekt for deg. Dette er den varmeste dunposen som Helsport noen gang har produsert og laget med ekstrem kulde i tankene.

Den unike teknologien som brukes her gjør at det er mulig å oppnå en optimal varme selv under kalde eller tørre perioder. Ytterstoffet er lett, holdbart og vannavstøtende og ikke minst pustende. Denne er liten i forhold til mange andre poser i markedet og har bare 11cm tykt dunfyll, men kan holde deg varm helt ned til utrolige -40 grader. Denne veier også i underkant av 2kg noe som gjør den helt perfekt å ha den med i sekken for både korte og ikke minst lange turer. Denne slår du ikke feil med.

 

Beste drill test – Disse er verdt pengene i 2021
Telt Test: De beste teltene på markedet